Interesul pentru personajul istoric Vlad Ţepeş şi pentru cel legendar Dracula este în creştere în România, iar un mare procent de turişti care aleg destinaţia Transilvania vin special pentru el, scrie publicaţia americană Beachside Resident. Potrivit autorului articolului, \"interesul pentru Dracula reprezintă un procent mare din vizitele în Transilvania şi întreaga Românie a ajuns să depindă de veniturile pe care le aduce turismul vampirului\". Sursa: Oana Ţepeş Greuruş
Realitatea este, însă, puţin diferită. Deocamdată, de legenda marelui vampir, făcut cunoscut lumii întregi de autorul Bram Stoker, beneficiază în primul rând Castelul Bran, considerat Castelul lui Dracula, şi în al doilea rând Castelul Dracula, construit în zona Pasul Tihuţa din Munţii Bârgăului, acolo unde Stocker a şi poziţionat locaşul vampirului, dar unde este mult mai dificil de ajuns cu mijloacele de transport.
Iar în ceea ce priveşte proiectele guvernamentale pe această temă, până în prezent nu s-a făcut nimic notabil. În 2001, fostul ministru al turismului de atunci, Dan Matei Agathon, a lansat ideea construirii Dracula Park, care, însă, nu s-a mai materializat.
Abia în acest an actualul ministru, Elena Udrea, a anunţat că în România va fi organizat un circuit dedicat personajului Dracula, pentru a atrage turişti străini. Nici acest proiect nu este încă finalizat.
În Transilvania eşti aproape de natura sălbatică
Autorii americani spun că turiştii de obicei se îndreaptă spre Castelul Bran, altfel cunoscut sub numele de Castelul lui Dracula. Situl castelului fictiv al lui Stocker este deschis dezbaterii - romancierul pare să fi făcut din el un amalgam de mai multe cetăţi - dar Bran, are mai multe turnuleţe hotarât semănând cu nişte colţi, în mijlocul unui peisaj care îţi taie răsuflarea, puternic împădurit.
Toată lumea de ai