Bilanţul anului 2011 în ceea ce priveşte investiţiile în energie finalizate va fi cel mai bun din ultimii 20 de ani, valoarea proiectelor noi vor livra electricitate în sistem fiind de circa 2 mld. euro. Petrom mai are puţin şi va da drumul unei centrale pe gaze la Brazi de 500 mil. euro care vine în completarea unor investiţii de 1,5 miliarde de euro în cele mai mari 10 parcuri eoliene.
Vânătoarea de vânt a fost începută în stil mare de cehii de la CEZ, care au împânzit două comune uitate din Dobrogea cu turbine eoliene, transformându-le în vedete internaţionale.
După cehi însă au venit italieni, portughezi şi români, în locuri precum Peştera, Valea Nucarilor sau Dorobanţu, cele mai mari 10 parcuri eoliene ale momentului având o capacitate mai mare decât un reactor al centralei de la Cernavodă şi cumulând investiţii de aproape 1,5 miliarde de euro.
Datele primite de la Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, arată că la finele anului 2010 erau montaţi în parcuri eoliene circa 465 MW, cea mai mare parte din această capacitate fiind la Cogealac, de cehii de la CEZ.
Ţinând cont de faptul că valoarea investiţiei într-un MW în eoliene este între 1,5 şi 1,7 milioane de euro, valoarea acestor parcuri ar putea fi estimată la circa 790 de milioane de euro.
Tot informaţiile trimise de Transelectrica arată că până la începutul lunii august lista de parcuri eoliene mai crescuse cu aproape 171 MW, adică peste 290 de milioane de euro. Cei mai mari nou-intraţi în cursa după vântul din Dobrogea au fost ButanGas România cu circa 25 MW, Petrom cu 45 MW şi Energias de Portugal cu 69 MW.
"Până la finalul anului credem că vor fi montaţi 1.118,5 MW în parcuri eoliene", au mai spus reprezentanţii Transelectrica, ceea ce înseamnă o creştere cu 140% faţă de bilanţul anului 2010.
Dincolo de explozia de parcuri eoliene, 2