O sută de filme în zece zile. Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, care va avea loc între 14 şi 23 octombrie, îşi propune să ofere spectatorilor săi o medie de zece filme pe zi, dar şi o călătorie în jurul lumii, pentru că producţiile ating cele mai diverse puncte ale globului.Organizatorii festivalului şi-au propus şi o serie de evenimente conexe, cum ar fi sesiuni de stand-up comedy, workshopuri şi discuţii cu invitaţi din lumea filmului.
O poveste românească plasată în anii '80
În competiţia oficială de anul acesta au ajuns zece filme din nouă ţări: România, Grecia, Italia, Elveţia, Taiwan, China, Rusia, Germania şi Marea Britanie. Pentru publicul român, cel mai mare interes îl prezintă "Visul lui Adalbert" (România, 2011, R: Gabriel Achim), o comedie neagră bazată pe o întâmplare reală, petrecută în 1986, anul exploziei de la Cernobâl şi al câştigării Cupei Campionilor Europeni de către Steaua Bucureşti, într-o fabrică. Este primul lung-metraj al lui Gabriel Achim, după debutul său cu scurt-metrajul „Bric-Brac", selectat la Berlinală în 2009. Din distribuţie fac parte actori cunoscuţi publicului clujean, precum Ozana Oancea (din „Felicia, înainte de toate"), Gabriel Spahiu („Lampa cu căciulă", „Nunta mută") sau Mimi Brănescu („Boogie", „Marţi, după Crăciun").
Marea Britanie este singura ţară reprezentată cu două filme în competiţie. „Patru lei" (Four Lions, R: Christopher Morris) este o comedie plină de haz care priveşte Jihad-ul dintr-o perspectivă inedită. Deşi de cele mai multe ori, terorismul este o problemă de ideologie, el poate fi comic când teroriştii sunt nişte idioţi.
Premii şi nominalizări: premiul BAFTA pentru debut britanic excepţional (2011), premiul pentru cea mai bună comedie britanică a anului 2010, Premiul Special al Juriului la Festivalul Filmului de Comedie de la Monte Carlo (