Chiar şi în cazul unei catastrofe aviatice, există destule şanse de scăpare. Pentru asta, urmaţi cu stricteţe indicaţiile echipajului, îndepărtaţi-vă de avion şi păstraţi-vă calmul şi sângele rece. Sursa: SHUTTERSTOCK
Statisticile arată clar că avionul este unul dintre cele mai sigure mijloace de transport din lume. Anual, în jur de 1.000 de oameni mor în astfel de accidente, în condiţiile în care numărul pasagerilor trece de patru miliarde, pe plan global.
Potrivit unui studiu efectuat de autorităţile americane, circa 90% dintre pasagerii şi membrii echipajului implicaţi în incidente aviatice, minore sau majore, reuşesc să supravieţuiască. Dintre cei care au murit, circa o treime ar fi reuşit să supravieţuiască dacă şi-ar fi luat câteva măsuri de precauţie. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Cinci morţi şi 41 de răniţi pe Aeroportul Băneasa. CE fac autorităţile?
Indicaţiile echipajului sunt cruciale
Sfaturile date de echipaj sunt esenţiale, deoarece acesta ştie cel mai bine care sunt acţiunile care trebuie întreprinse în cazul unui accident. Astfel, pentru a-şi maximiza sansele de supravieţuire, "pasagerii trebuie să respecte indicaţiile echipajului pentru situaţia respectivă, după cum le este comunicat înainte de decolare în cadrul informării de siguranţă", potrivit informaţiilor Autorităţii Aeronautice Civile Române.
Părăsirea rapidă a avionului şi păstrarea unei distanţe sigure faţă de acesta ar trebui să fie prio ritatea pasagerului, imediat după o aterizare forţată, în cazul în care niciun membru al echipajului nu este disponibil să dea informaţii, potrivit unui specialist în domeniul securităţii aeriene de la aeroportul Aurel Vlaicu.
"Prioritatea ar trebui să fie îndepărtarea de lângă avion, după aterizare, mai ales dacă a izbucnit un incendiu. Uşile avionului se pot deschide manual după oprirea completă, iar scara de urgenţ