Companiile energetice sunt cele care pun România pe harta celor mai mari businessuri din zona Europei Centrale şi de Sud-Est, arată două studii recent finalizate de consultanţii de la Deloitte şi A.T. Kearney.
În studiul Top 500 Central Europe întocmit de firma de audit şi consultanţă Deloitte, care ia în calcul primele 500 de companii în funcţie de cifra de afaceri din regiunea formată din Ucraina, Slovenia, Slovacia, Serbia, România, Macedonia, Polonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Estonia, Cehia, Croaţia, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, piaţa locală a avut o reprezentare mai bună comparativ cu studiul de anul trecut, lucru care reflectă dezvoltarea din industrii precum transportul, energia sau resursele naturale.
"Polonia este reprezentată printr-un număr de 173 de companii, ceea ce-i conferă o poziţie dominantă în clasament cu 35%. Cehia a reprezentat 16%, 80 de companii intrând în acest top. O altă ţară a cărei prezenţă a crescut a fost România, ale cărei companii au urcat de la 6% la 8% în topul primelor 500 de companii, de la 32 la 38 de companii, lucru care reflectă un ritm de dezvoltare economică continuu, mai ales în industrii precum transport, energie sau resurse naturale", se arată în studiul Deloitte.
Petrom, unicul în top 15
Singura companie locală care intră în primele 15 companii ca dimensiune din regiunea analizată de Deloitte este Petrom, care ocupă locul 14 cu un business de peste 4,4 miliarde de euro.
Tot Petrom este singura companie din România care intră în topul celor mai mari 10 companii energetice din Europa Centrală, acest clasament fiind dominat categoric de PKN Orlen din Polonia.
Analizând strict regiunea sud-est europeană, România devine liderul regiunii atât datorită dimensiunii pieţei, cât şi resurselor interne de petrol şi gaze.
Studiul realizat de compania de consultanţă A.T. Kearney în a