După lungi dezbateri, la propunerea făcută în cursul dimineţii de liderul democrat-liberal Vlad Filat, directorul SIS a fost demis prin votul majorităţii.
Anterior, demiterea SIS şi a altor reprezentanţi ai instituţiilor a fost una dintre condiţiile formulate de Partidul Comuniştilor (PCRM) pentru a accepta negocierile propuse de Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE).
"Asistăm cu stupoare la constituirea unei noi alianţe", a spus în replică liberalul Ion Hadârcă, conform Mediafax.
De altfel, solicitările PCRM au fost exprimate joi în Parlament de premierul Vlad Filat, venit la raport în faţa deputaţilor. Prim-ministrul a cerut demisia procurorului general, a directorului SIS şi a şefului Comisiei naţionale pentru piaţa financiară, după prezentarea unui raport pe tema atacurilor asupra băncilor.
În cazul în care Marian Lupu nu va propune Parlamentului demisia procurorului general, vom avea un alt preşedinte de Parlament, a declarat Vlad Filat. Imediat după această afirmaţie, comuniştii au cerut demiterea lui Lupu.
După ce a prezentat raportul privind atacurile raider asupra băncilor, Vlad Filat a criticat dur Comisia naţională pentru piaţa financiară, Procuratura Generală şi SIS. Potrivit lui, aceste instituţii au acţionat în complicitate cu atacatorii.
Conform acordului de împărţirte a funcţiilor în cadrul AIE, Procuratura Generală a revenit Partidului Democrat, iar SIS Partidului Liberal.
Procurorul general poate fi demis doar la propunerea preşedintelui Legislativului, iar acesta poate fi schimbat din funcţie cu votul a două treimi din deputaţi, lucru posibil doar cu sprijinul comuniştilor.
La încheierea discursului său, Filat a declarat că Parlamentul are la dispoziţie o săptămână pentru a lua o decizie pe marginea solicitărilor sale. După lungi dezbateri, la propunerea făcută în cursul dimineţii de liderul democrat-libe