Executivul susţine că cele două companii de electricitate trebuiau înfiinaţate pentru că nu există companii de electricitate pe bază de huilă şi pe bază de lignit care să fie suficient de mari pentru a putea să participe în proiecte regionale şi internaţionale.
Executivul a aprobat în şedinţa de ieri două hotărâri de guvern privind unele măsuri de reorganizare a producătorilor de energie electrică de sub autoritatea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin înfiinţarea Complexului Energetic Hunedoara S.A şi înfiinţarea Complexului Energetic Oltenia S.A, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Aceasta a explicat că actele normative au fost adoptate ca urmare a faptului că "în prezent, în România nu există companii de electricitate pe bază de huilă şi pe bază de lignit care să fie suficient de mari pentru a putea să participe în proiecte regionale şi internaţionale, în beneficiul pieţei din România. Rezultatele analizelor efectuate arată că două companii de această mărime vor permite dezvoltarea cu succes a acestor tipuri de proiecte".
Cele două companii integrate vor avea o cotă de piaţă suficientă pentru a asigura masa critică necesară şi prin dimensiunile lor vor putea activa cu succes într-o piaţă regională competitivă.
De asemenea, crearea unor societăţi integrate la nivel regional, ce vor include în structurile lor capacităţi importante de producţie, activităţi de furnizare şi de mentenanţă, le va permite acestora să profite de beneficiile obţinute prin implicarea în toate etapele lanţului valoric energetic. Societăţile nou-înfiinţate vor încuraja dezvoltarea concurenţei pe piaţa energiei din România
Cum se vor înfiinţa cele două companii
Astfel, Complexul Energetic Hunedoara se va înfiinţa prin fuziunea societăţilor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni şi va avea ca obiect prin