Dacă e să ne referim doar la câteva exemple celebre, în Europa există stadionele ”Santiago Bernabeu” și ”Giuseppe Meazza”. La fel cum există și ”Allianz Arena”. Nu există o regulă pentru denumirea unui stadion. Sau vreo rețetă de succes. Poate doar o apetență mai mare a latinilor de a prefera glorificarea unor nume sau momente istorice în timp ce mai spre nord înclinația e îndreptată mai mult către latura practică – identificarea cu o zonă (cartier) ori cu un sponsor generos. Dar, repet, nu e vorba de vreo regulă.
***
În aceste zile, Clujul are o dilemă: care să fie denumirea noii arene sportive a orașului. ”Cluj Arena” e o etapă intermediară. Ceva de genul ”n-am găsit altceva mai bun” (sau, cum s-ar fi exprimat niște îndrăgiți actori, ”n-am găsit altă rimă”). Opțiunile sunt destul de antagonice. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, și-ar dori asocierea numelui stadionului cu o firmă importantă (mai mult sau mai puțin reprezentativă pentru Cluj), dar care să constituie, anual, o sursă de venit. Banca Transilvania a fost oferită deja ca exemplu (fără a exista însă vreo opțiune în acest sens din partea respectivei instituții bancare).
Suporterii Universității l-au botezat însă Stadionul ”Dr. Mircea Luca”. Și, pe site-ul lor (ucluj.ro) folosesc deja această denumire. Pentru cei care nu sunt clujeni, istoria (pe repede înainte) a acestui jucător. Doctorul Mircea Luca a fost căpitanul Universităţii Cluj în cea mai încercată perioadă din istoria clubului, cea a exilului de la Sibiu. În ciuda ofertelor primite în acei ani, a ales să joace pentru echipa lui de suflet. Chiar și atunci când, în lipsa resurselor financiare, jucătorii echipei pescuiau în Cibin pentru a avea ce mânca. Timp de 25 de ani (între 1932 și 1957), Mircea Luca (care a evoluat pe postul de fundaș central) a jucat doar pentru ”U”. Timp de 16 ani, începând din 1941 și până la fi