Cele două noi companii vor fi privatizate până la mijlocul anului viitor, după cum a cerut FMI.
Apariţia celor două companii integrate a fost dictată de Fondul Monetar Internaţional, care a insistat asupra reorganizării sectorului de producţie a energiei din România, unde necesarul de investiţii se ridică la 30-40 de miliarde de euro până în 2035, potrivit proiectului noii strategii energetice a ţării.
Guvernul îşi planificase anii trecuţi să reorganizeze producţia de energie în doi giganţi care să includă şi companiile cu profit mare din energie - Hidroelectrica şi Nuclearelectrica - însă Fondul Proprietatea a blocat în instanţă această intenţie, argumentând că termocentralele vechi, care acumulează pierderi, vor trage în jos şi profitul hidrocentralelor şi al reactoarelor nucleare.
Gata până la finele anului
FMI a obligat Guvernul să vină cu un plan alternativ, iar autorităţile au scos din proiect Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Aşa s-a ajuns la înfiinţarea a două noi companii în Valea Jiului şi în Oltenia. Complexul Energetic Hunedoara va include iniţial termocentralele Deva şi Paroşeni, care vor participa la procesul de achiziţie a minelor viabile din cadrul Companiei Naţionale a Huilei. Acestea sunt Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan. Celelalte trei mine din Valea Jiului - Uricani, Paroşeni şi Petrila - vor fi închise până în 2018.
Cealaltă nouă companie, Complexul Energetic Oltenia, va fi formată din Societatea Naţională a Lignitului şi actualele complexuri Craiova, Turceni şi Rovinari. Guvernul a aprobat înfiinţarea noilor complexuri în şedinţa de miercuri seara şi, potrivit ultimei scrisori de intenţie convenite cu FMI, ele vor fi înfiinţate până la finele acestui an. Totodată, noile companii vor fi privatizate până la jumătatea anului viitor, fie pe bursă prin ofertă publică iniţială, fie cu un investitor