Cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP) sunt principalii finanţatori ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), doar în 2010 contribuind cu 3,8 milioane de euro la bugetul arbitrului pieţei de capital.
Cât de obiectivi mai sunt comisarii faţă de aceste entităţi?
Cu o avere cumulată de 28 mld. lei la finele anului trecut, SIF-urile, FP şi fondurile de investiţii au contribuit cu 16,2 mil. lei la bugetul CNVM în 2010, ajutând Comisia să înregistreze un excedent de circa 6 mil. lei anul trecut, potrivit raportului anual publicat recent.
CNVM a înregistrat anul trecut venituri curente de 38,3 mil. lei, aproape jumătate din această sumă provenind din comisionul de 0,1% (anual) din valoarea activelor SIF-urilor, ale Fondului Proprietatea şi ale fondurilor de investiţii. O pondere importantă în venituri au avut-o şi încasările din ofertele publice de preluare, în valoare de aproape 9 mil. lei, în timp ce din tranzacţiile pe bursă, CNVM a încasat 5 mil. lei. Cheltuielile Comisiei au fost în valoare de 32,6 mil. lei, din care 20,4 mil. lei au fost cheltuiţi cu salariile celor 220 de angajaţi.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare este o instituţie de supraveghere autonomă care se autofinanţează, independent de bugetul de stat, din taxe şi comisioane aplicate investitorilor şi emitenţilor. Principalele surse de venit provin de la un număr redus de emitenţi (cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea cu active cumulate de peste 23 mld. lei), ridicându-se astfel semne de întrebare despre cât de independent este arbitrul pe o piaţă de capital cu o reputaţie proastă când vine vorba de drepturile acţionarilor minoritari.
În Polonia, de exemplu, unde funcţionează o singură autoritate de supraveghere pentru întreg sistemul bancar, asigurări, piaţa de capital şi pensii private, bugetul autorităţii este parte integrantă a bugetului de stat