Filmul începe cu reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale părăsind sala în care veniseră să discute cu delegaţii Ministerului de Interne prevederile proiectului de lege privind adunările publice. Se întâmpla marţi. Cu aproape o lună în urmă, MAI-ul îi luase prin surprindere. Aflaseră, printre altele, că s-ar putea să nu mai aibă voie să protesteze în faţa Guvernului sau a Parlamentului şi că ar trebui să mulţumească primarul pentru a li se respecta dreptul de a ieşi în stradă.
"Am văzut în multe ţări democratice manifestări de violenţă pe care nu le-ar fi crezut nimeni. Acea democraţie veşnică a avut de suferit şi i-a prins pe picior greşit", a argumentat atunci unul dintre parlamentarii care susţin proiectul, deputatul Mircea Toader de la PDL, după cum aminteşte jurnalistul Costi Rogozanu.
Pelicula surprinde autorităţile respectând cadrul legal doar atât cât să nu fie acuzate de lipsă de transparenţă. MAI a postat iniţiativa legislativă pe site-ul propriu, la jumătatea lunii septembrie, dar a lăsat-o acolo doar 10 zile. Mai multe ONG-uri au ridicat obiecţii.
Românii răi să se declare...
"În primul rând, au modificat termenul de 'declarare' a manifestaţiilor cu cel de 'autorizare', ceea ce le permite practic să refuze orice protest care li s-ar părea nelegitim", spune, pentru romanialibera.ro, secretarul general al Alianţei Generale a Organizaţiilor Studenţeşti, Mihai Dragoş.
Într-adevăr, proiectul prevede că declaraţia ar urma să fie analizată de o comisie condusă de primar şi că această autoritate poate solicita organizatorului modificarea modului şi tipului protestului.
...să nu certe instituţiile publice
"Apoi, proiectul spune că adunările publice pot fi organizate doar dacă nu aduc atingere imaginii instituţiei publice vizate. E o formulare amiguă. În definitiv, protestezi împotriva unei instituţii pentru că nu eşt