Cea mai nouă idee de reorganizare a sistemului energetic naţional prin formarea complexurilor Oltenia şi Hunedoara este văzută cu ochi mai buni de specialiştii din piaţă faţă de celelalte două tentative eşuate până acum: campionul naţional şi cei doi giganţi energetici Electra şi Hidroenergetica.
Recent, Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică noul plan de reorganizare a sistemului energetic naţional, aceasta fiind cea de-a treia tentativă din ultimele două guvernări de a reconfigura un domeniu vital pentru economia României.
Deşi nimeni nu a anunţat oficial că planul de a înfiinţa doi giganţi energetici, urmaşii defunctului campion naţional din vremea mandatului lui Varujan Vosganian la conducerea Ministerului Economiei, a eşuat, faptul că anumite companii care făceau parte din Electra şi Hidroenergetica sunt acum incluse în structura celor două complexuri noi, Hunedoara şi Oltenia, este o dovadă în sine.
Actualul plan de reorganizare se îndepărtează de ideea realizării unui mix de energie de la care au pornit celelalte proiecte, concetrându-se exclusiv pe zona de producţie termo a energiei şi pe cărbuni. Pe de altă parte însă, este pusă în centru o resursă pe care România o are pentru sute de ani, în timp ce gazele şi petrolul mai ajung pentru circa 15 ani.
Miza pe cărbune
"O parte relevantă din mixul energetic naţional este şi va continua să fie reprezentată de cărbune. În consecinţă logică, este necesară reorganizarea pe coordonate viabile a acestui subsector energetic", spune Cristina Filip, partener în cadrul casei de avocatură PeliFilip.
Fiind şi un plan care are o dimensiune mai puţin amplă în comparaţie cu celelalte idei, acesta nu a stârnit acelaşi val de reacţii negative din partea investitorilor străini şi nici nu a ridicat aceleaşi probleme privind concurenţa.
"În prezent, România trebuie să-şi de