Cu un număr în creştere, ajuns la sute de milioane de utilizatori, reţelele de socializare tind să devină cea mai des utilizată aplicaţie a internetului. Pe măsură, însă, ce devin tot mai populare, apar tot mai multe voci care avertizează asupra pericolelor generate de aceste site-uri, de la un voyeurism exagerat şi încurajarea pedofiliei, până la utilizarea pe scară largă în scopuri legate de spionaj sau de organizarea de atentate teroriste ori mişcări anarhiste.
Semnal de alarmă în Europa
În acest an lansarea a ceea ce se credea că va fi o banală aplicaţie a site-ului de socializare Facebook a stârnit un val de proteste şi semnale de alarmă legate de încălcarea vieţii private de către reţelele de acest tip. Facebook a fost acuzată că a încălcat intimitatea a milioane de utilizatori folosind o tehnologie de recunoaştere facială fără a-i informa, după ce reţeaua a activat o funcţie care identifică automat oamenii din fotografii, fără ştirea acestora. Opţiunea “Tag Suggestions/Sugestii de etichetare” foloseşte tehnologia recunoaşterii faciale pentru a mări viteza de etichetare a prietenilor şi cunoştinţelor care apar în fotografiile postate pe Facebook.
În timp ce în Statele Unite compania a contactat utilizatorii şi i-a informat despre proces cu câteva săptămâni înaintea pornirii aplicaţiei, în Europa acest lucru nu a fost realizat.
Compania de consultanţă pentru securitatea internetului Sophos a raportat pornirea aplicaţiei după ce utilizatorii Facebook au anunţat că site-ul a folosit recunoaşterea facială în ultimele zile fără a-i anunţa. “Se pare că Facebook erodează intimitatea online a utilizatorilor săi pe ascuns”, a declarat Graham Cluley, consultant al companiei Sophos.
Marc Roterberg, preşedintele unui grup de avocatură, a declarat că acest sistem ar putea da naştere unor întrebări referitoare la i