România e pe locul 25 în Europa şi nu poate fi sigură de calificarea la un turneu final nici peste patru ani, când numărul de participante va creşte de la 16 la 24.
Dacă ar fi să ne luăm după obiectivul impus lui Piţurcă de FRF, atunci „tricolorii" vor sacrifica viitoarele preliminarii pentru a construi o echipă capabilă să se califice la Euro 2016 din Franţa. Impresia generală e că n-avem cum să ratăm acel turneu final, ţinând cont că în Hexagon va merge jumătate de Europă, 24 de formaţii, cu 8 mai multe decât în prezent.
Totuşi, privind pe harta fotbalistică a Bătrânului Continent din ultimii 10 ani, avem motive întemeiate să fim mai degrabă pesimişti. Bilanţul nostru din 2000 încoace se reduce la o singură calificare la un turneu final (Euro 2008), performanţă care ne plasează undeva în lumea a patra a fotbalului european, alături de ţări precum Belgia, Bulgaria, Letonia, Austria şi Slovacia. Mai mult, din spate vin puternic naţionale altădată ca şi inexistente. Cele mai bune exemple: Bosnia, a cărei forţă am simţit-o pe propria piele, Estonia şi Ungaria, cu care vom face cunoştinţă în cursa pentru Mondialul brazilian.
Acum 14 ani eram pe locul trei în lume
Unde sunt vremurile în care România era a treia naţiune fotbalistică a lumii, după Brazilia şi Germania? Se întâmpla în septembrie 1997, înainte de ultimul Campionat Mondial la care am luat parte şi la care am fost cap de serie. Acum, după 14 ani, „tricolorii" se zbat în jurul locului 50 al clasamentului FIFA şi nu s-au regăsit în primele trei urne la tragerea la sorţi a preliminariilor următoare. Astfel, pe hârtie, suntem pe locul 25 din 53 de naţionale afiliate, adică prima sub linie într-o proiectare a şanselor de a ajunge la Euro 2016.
Baraj cu repetiţie
Bosnia - Portugalia şi Croaţia - Turcia sunt capetele de afiş ale playoffului de calificare l