Persoanele expuse genetic la boli cardiovasculare îşi pot diminua riscul dacă includ în dieta zilnică fructe şi legume. Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă americani, de la McGill University, care susţin că cinci porţii de astfel de alimente consumate proaspăte scad semnificativ riscul de boli de inimă, informează BBC.
Teoria potrivit căreia genele nu pot fi modificate este contrazisă mai nou de un studiu care arată că gena implicată cel mai mult în apariţia bolilor de inimă poate fi modificată prin consumul ridicat de fructe şi legume proaspete.
Studiul a constat în monitorizarea a peste 27.000 de persoane de etnii diferite şi în analiza modului în care dieta a influenţat gena 9p21. Rezultatele sugerează că persoanele care au mâncat multe fructe şi legume au avut un risc de boli de inimă similar cu cele la care predispoziţia genetică era redusă.
"Rezultatele noastre sprijină recomandările de sănătate publică privind consumul zilnic a cel puţin cinci porţii de fructe şi legume", afirmă Sonia Anand, cercetător la Population Health Research Institute, al cărei studiu a fost publicat în «PloS Medicine» şi citat de Medical News Today.
"Sunt necesare alte cercetări pentru a înţelege mecanismul acestui fenomen. Acest lucru ne va arăta şi cum anume este implicată gena 9p21 în bolile de inimă", spune şi Ron Do, de la Massachusetts General Hospital, Boston.
Persoanele expuse genetic la boli cardiovasculare îşi pot diminua riscul dacă includ în dieta zilnică fructe şi legume. Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă americani, de la McGill University, care susţin că cinci porţii de astfel de alimente consumate proaspăte scad semnificativ riscul de boli de inimă, informează BBC.
Teoria potrivit căreia genele nu pot fi modificate este contrazisă mai nou de un studiu care arată că gena implicată cel mai mult în apariţia bolilor de ini