Pentru prima data, SUA au recunoscut oficial existenta unui impas de netrecut in problema scutului aerian. Ambasadorul desemnat al SUA la Moscova, Michael McFaul, a declarat la audierile din Senat ca SUA nu intentioneaza sa ofere Rusiei garantii juridice ca sistemul antiracheta care va fi desfasurat in Europa nu va fi indreptat asupra fortelor sale strategice, transmite Kommersant.
El a mai recunoscut ca disensiunile fac imposibila realizarea unui compromis pe aceasta tema la summitul Rusia-NATO din mai 2012, de la Chicago, asa cum s-a sperat pana in ultima clipa la Washington. In aceste conditii, surse de la Kremlin au avertizat ca Rusia va trece la elaborarea raspunsului sau "tehnico-militar", scrie Kommersant.
Citeste si: Relatia Romania - Rusia: Nu sintem aliati, nu cerem si nu oferim garantii juridice pentru scut
"In ultimul timp, negocierile legate de scut s-au derulat foarte greu. Ne-am ciocnit de pretentiile rusilor, care vor semnarea unui act juridic prin care SUA sa se angajeze ca scutul nu va viza fortele strategice rusesti”, a spus McFaul. „Am raspuns ca sistemul nu este orientat impotriva Rusiei si ca nu avem de gand sa aruncam in aer stabilitatea strategica. Dar in acelasi timp, nici nu vrem sa semnam vreun document cu putere juridica care sa impuna limite scutului nostru antiracheta”.
Avand in vedere ca Mcfaul este, in echipa presedintelui Barack Obama, principalul specialist pe Rusia, se poate spune ca afirmatiile lui releva pozitia oficiala a Casei Albe. Surse din Ministerul rus de Externe afirma ca initial favorabil semnarii unui astfel de act, presedintele Obama a fost convins sa renunte de Pentagon si de CIA.
"Foarte recent, diplomatii rusi si americani nutreau convingerea ca o declaratie care sa multumeasca pretentiile ambelor parti va fi semnata in noiembrie, in cadrul summitului APEC din Hawai”,