Modificările propuse de Executivul comunitar urmărescă ca banii alocaţi de Uniune prin programul de dezvoltare să aibă un impact maxim asupra reducerii sărăciei.
Uniunea Europeană este cel mai important donator de ajutor oficial pentru dezvoltare din lume. În 2010, a pus la bătaie aproape 54 de miliarde de euro – ceea ce reprezintă peste jumătate din ajutorul global oferit ţărilor sărace. Banii vin atât de la statele membre cât şi din fondurile gestionate de Comisie – aceasta din urmă gestionând anual 11 miliarde euro annual.
La nivel mondial, Comisia Eutropeană ocupă locul doi în clasamentul donatorilor. Tocmai de aceea, este foarte important ca fiecare euro să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de el, a explicat comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, motivele pentru care sunt necesare schimbări de priorităţi în materie de ajutor.
“Comisia Europeană este foarte hotărâtă să continue politica de dezvoltare a UE dar lumea în jurul nostru s-a schimbat. Şi tocmai din acest motiv am decis să modificăm politica de dezvoltare a Uniunii Europene, spune comisarul. “Combaterea sărăciei în străinătate este o «poliță de asigurare» a UE pentru o lume mai stabilă și mai prosperă” mai spune Andris Piebalgs.
Prin urmare, accentul se va pune pe drepturile omului, democrație și statul de drept, axându-se pe dialogul cu țările partenere, creând stimulente pentru reforme și solicitând țărilor respective să își asume angajamentul față de valorile fundamentale.
Sprijinul bugetar trebuie să ajute la combaterea corupției și a fraudei astfel încât ţările ajutate să pună bazele propriilor resurse financiare, pentru a reduce dependența de ajutor, pe termen lung. Toate propunerile se regăsesc în două comunicări făcute publice acum de Comisie şi anume“Agenda schimbării” în domeniul politicii de dezvoltare a UE și o