Cine vrea să vândă o bancă încă are în minte preţurile vechi de acum doi-trei ani, iar aceasta este una dintre problemele care fac ca numărul tranzacţiilor pe piaţa bancară din regiune să fie atât de redus, spune Roberto Nicastro, director general al grupului italian UniCredit, considerat "mâna dreaptă" a CEO-ului Federico Ghizzoni.
"Rămânem deschişi ideii de a analiza o oportunitate de achiziţie, însă cert este că nu sunt atât de multe dosare pe piaţă. Faţă de aşteptările de preţ ale vânzătorilor valoarea de piaţă a băncilor a scăzut foarte puternic şi este foarte dificil de convenit un preţ bazat pe valoarea contabilă."
Cel puţin deocamdată, italienii continuă proiectul creşterii organice în România şi au deschis deja anul acesta 11 unităţi de retail, dar fără a urmări să se apropie de planul iniţial care mergea până la 50 de sucursale noi în ipoteza consolidării revenirii economiei în a doua jumătate a anului.
Oficialul UniCredit s-a aflat ieri la Bucureşti
într-o vizită de evaluare a businessului local - prima în calitate de director general al grupului. El cunoaşte însă piaţa locală de la începutul anilor 2000, chiar de când UniCredit şi-a făcut intrarea preluând banca turcă Demirbank, Nicastro fiind la vremea respectivă şeful diviziei "Noua Europă" care includea şi România.
El spune că este neclar în ce măsură creşterea cerinţelor de capital din partea autorităţilor europene de supraveghere va genera sporirea numărului de fuziuni şi achiziţii în industria bancară.
"Dintr-un anumit punct de vedere, o cerinţă de capital mai mare presupune ca o bancă să producă mai mult profit. Putem spune că noile cerinţe vor împinge băncile să se cumpere între ele în măsura în care aceste tranzacţii ar fi realizate la preţuri foarte ieftine pentru că numai astfel s-ar crea capital."
Vom vedea mai mult capital din afara Europei