Situaţia se agravează pentru premierul italian, Silvio Berlusconi. Chiar dacă la prânz va trece de cea de-a 51-a moţiune de cenzură împotriva sa (numărate din 2008 încoace), aliaţii săi cei mai apropiaţi încep să-i întoarcă spatele. Ţara lui Berlusconi nu-şi mai poate permite să nu facă nimic.
"Fără experimente!", acesta este crezul lui Silvio Berlusconi. Iar organizarea de alegeri anticipate în plină criză ar echivala cu un suicid. În rest, e business as usual. Berlusconi zâmbeşte către reporteri şi afirmă care are sprijinul majorităţii. La tactică, premierul e cât se poate de experimentat. În fond a trecut deja de 50 de moţiuni de cenzură, doar în actualul mandat.
Numai că, de data aceasta, lucrurile stau puţin altfel. Chiar dacă va trece premierul din nou de moţiune, zilele acestea se petrece în Italia ceva ce până de curând era de neconceput: partidul lui Berlusconi începe să-şi piardă încrederea în Berlusconi!
Cel mai puternic avertisment a venit marţea aceasta, când mai mulţi parlamentari din propriile rânduri au absentat de la votul unei legi. Înfrângerea în Legislativ a determinat această nouă moţiune. Până şi ministrul de Finanţe a apărut târziu la vot, iar preşedintele Giorgio Napolitano, care de regulă este deasupra certurilor politice, s-a întrebat public dacă Guvernul de centru-dreapta mai poate lua decizii în numele ţării.
Motivele sunt simple: în propriul partid se formează o opoziţie puternică. Aceasta este condusă de Claudio Scaiola, fost ministru al Industriilor, actualul finanţist-şef, Giulio Tremonti şi Umberto Formigoni, preşedintele regiunii Lombardia. "Nu mai vrem un partid de plastic", este sloganul lor şi propun determinarea candidatului la alegerile următoare prin vot intern, încă o mişcare de neconceput până acum. Vocile critice la adresa lui Berlusconi se înmulţesc
Se înmulţesc şi vocile care c