Consumul periodic de peşte, de ulei de măsline, de fructe şi de legume colorate ajută la menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular.
Afecţiunile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Iar la apariţia şi la agravarea lor, un rol esenţial îl joacă alimentaţia dezechilibrată, bogată în prăjeli, în carne grasă, în sare, în dulciuri concentrate şi în produse de patiserie. Specialiştii spun că riscul de apariţie a bolilor de inimă poate fi redus la jumătate prin simpla corectare a unor obicieuri nocive precum consumul de grăsimi animale şi de alcool, fumatul şi sedentarismul. De aceea, ei recomandă evitarea unor astfel de mâncăruri şi înlocuirea lor cu alimente ce conţin, printre altele, şi nutrienţi ca vitaminele B6, B9 (acid folic), C şi E, magneziu, licopen, potasiu şi acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6.
1 Spanacul
Persoanele care consumă zilnic spanac sunt cu 25% mai puţin predispuse către boli de inimă decât cele care nu consumă această legumă. Au demonstrat-o cercetătorii de la Clinica Mayo din SUA, care susţin că spanacul conţine antioxidanţi ce ajută la menţinerea elasticităţii vaselor sangvine şi la normalizarea tensiunii arteriale. De altfel, specialiştii încurajează creşterea consumului de verdeţuri, precum şi de legume colorate, bogate în carotenoizi, cum ar fi morcovii, roşiile, ardeii şi broccoli-ul.
„Pentru a menţine sănătatea sistemului cardiovascular se pune accentul pe un regim bogat în alimente de origine vegetală care, pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine şi în minerale, prezintă avantajul de a fi sărace în sodiu şi de a accelera tranzitul intestinal. Rezultatul acestui proces este, pe de-o parte, o absorbţie mai mică de materii grase din alimentele ingerate şi, pe de altă parte, combaterea constipaţiei", spune medicul nutriţionist Şerban Damian de la Centrul de Nutriţie „Su