Votul slovac permite Fondului European de Stabilitate Financiară să-şi extindă capacitatea de împrumut. Înţelegerea de ultim moment în sânul clasei politice slovace este lăudată la Bruxelles.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Acum, Fondul European de Stabilitate Financiară este complet operaţional, spun într-un comunicat comun preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi cel al UE, Herman Van Rompuy.
UE se dotează astfel cu un instrument flexibil şi mai puternic, care va apăra zona euro de noi crize, spun cei doi oficiali europeni. Aceasta este în interesul direct al Slovaciei, dar şi al întregii zone euro, mai declară ei.
Fondul European de Stabilitate Financiară este o soluţie de salvare a economiilor fragile. El este o rezervaă menită să evite panica din 2010, când marile economii au fost nevoite să se împrumute pentru Grecia şi şi-au periclitat propria poziţie pe pieţele financiare.
Adoptarea sa era tributara unui vot parlamentar în toate cele 17 state membre ale zonei euro, Slovacia fiind ultima care a votat şi singura care l-a respins la un prim vot. În 2010, Slovacia se opunea şi unui prim pachet de ajutor pentru Grecia.
Fondul este de acum dotat cu o capacitate efectivă de împrumut de 440 de miliarde de euro, în termeni de angajamente de plată ale statelor membre. Dar aceasta este doar o primă etapă. În 23 octombrie, la Bruxelles, liderii europeni se vor apleca iarăşi asupra acestui instrument, care trebuie diversificat din nou.
La crearea sa, în primăvara acestui an, criza financiară nu se adâncise ca astăzi. Prin urmare, structura fondului nu face faţă acum, nici după extinderea capacităţii sale de împrumut, la amploarea crizei în care Grecia a aruncat întreaga zonă euro. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre votul Slovaciei asupra extinderii Fondului European de Stabilitate Financia