Dr. ION NICA
Intoleranta la gluten este o boala cronica inflamatorie a intestinului subtire, ce apare in urma unei reactii conflictuale imunoalergice fata de gluten, o proteina prezenta in unele cereale, care este bine tolerata de majoritatea populatiei, avand valoare nutritionala deosebita. Aceasta particularitate a sistemului imunoalergic are istoric familial, fiind ceva mostenit, se intalneste la copii, adulti, femeile reprezentand circa 75% din cazurile cu aceasta afectiune intestinala. Frecventa in randul populatiei generale nu depaseste 1-2%.
* Simptomele enteropatiei la gluten. La 85% din bolnavi sunt prezente diareea si oboseala cronica, la 80% scaderea in greutate, la 45% distensia abdominala, la 40% flatulenta excesiva, ragaieli, scaune voluminoase, rau mirositoare, la fel ca si transpiratia, vagi dureri abdominale, mici basicute de urticarie, mai ales pe spate si fese, ulceratii ale gurii, uscaciunea gurii. La copii, se observa o dezvoltare mai lenta prin dentitie defectuoasa, un grad de intarziere mentala sau crize epileptice si semne de rahitism. La orice varsta, la jumatate din cazuri, se poate instala anemia, datorita absorbtiei deficitare a fierului, a vitaminei B12 si a acidului folic, sau pot fi detectate tulburari de coagulare a sangelui, prin deficit de vitamina K. Inflamatia intestinului poate genera si pierderi de sange. Intoleranta la gluten poate fi dublata si de intoleranta la lactoza din lapte.
* Diagnosticul acestei suferinte poate sa fie orientat pe prezenta unora din manifestarile clinice amintite, la copii ori la adulti.
La copii, manifestarile incep sa fie prezente chiar la scurt timp dupa completarea alimentatiei naturale la san, in rest, multe cazuri pot ramane nediagnosticate ori fals apreciate, pana la varsta de peste 30 de ani. Pentru cazurile mai dificil de elucidat, in ultimii ani au fost p