Despre alimentate congelate, unii au pareri bune, altii rele, iar cei mai multi n-au nicio parere, contand numai pe prejudecati.
Pentru acestia, merita amintite cateva - opineaza infoniac.ru.
Prejudecata: orice produs alimentar poate fi congelat
Gresit. Este adevarat ca exista reguli privind cogelarea pentru foarte multe alimente, dar in cazul unora nu exista nici o regula, intrucat nu se recomanda sa fie congelate.
Un exemplu este salata, ale carei frunze se faramiteaza si se inmoaie dupa dezghetare. De asemenea, nu se recomanda congelarea sosurilor cremoase (maioneza), care "se taie" la dezghetare.
Unii producatori de cafea macinata recomanda pastrarea la congelator. Gresit: cafeaua absoarbe mirosurile specifice altor alimente si va veti face de ras oferind-o musafirilor.
Prejudecata: alimentele se pot tine congelate timp nelimitat
Total gresit. Pentru fiecare aliment, exista o durata maxima recomandata de a fi tinut congelat. Cateva exemple:
1. Supe, toate in caserola: 2 - 3 luni.
2. Carne gatita: 2 - 3 luni.
3. Fripturi, grataruri: 4-12 luni
4. Carne de pasare cruda: 2-12 luni
Durata de pastrare a alimentelor congelate se prelungeste simtitor, daca sunt tinute in pungi cu vacuum.
Prejudecata: congelarea ucide bacteriile
Gresit. Prin congelare, bacteriile intra intr-un fel de hibernare si devin inactive. In momentul cand alimentul este decongelat, ele se trezesc si isi reincep activitatea. Solutia impotriva lor este gatitul imediat ce alimentul a fost decongelat.
Prejudecata: congelarea distruge substantele nutritive
Eronat. Adevarul este ca cei care produc alimente congelate se ingrijesc ca acestea sa fie supuse congelarii cat mai proaspete. Alimentele pe care le cumparam noi din piata sau de la