Purtarea incorectă a acestora implică riscuri care, ignorate, pot duce la probleme grave de vedere.
Mulţi preferă lentilele de contact în locul ochelarilor, iar unii le folosesc în scop cosmetic, pentru a-şi schimba culoarea ochilor. Dar purtarea lor presupune respectarea unor reguli de igienă, de întreţinere şi de utilizare, fără de care avantajele aduse de lentile se pot transforma în probleme de sănătate a ochilor.
Nu utiliza mai mult decât trebuie
Lentilele de contact nu se folosesc pe durate mai mari decât cele specificate în prospect sau recomandate de medic. Dacă sunt lentile de unică folosinţă, se aruncă obligatoriu după folosire. Dacă este vorba despre lentilele care se scot seara, se folosesc în jur de 8-10 ore pe zi, iar cele care se pot purta extins, mai multe zile la rând, inclusiv în timpul nopţii, ar trebui scoase câte două ore, astfel încât corneea să nu fie privată de oxigen pentru prea mult timp.
O complicaţie dată de lipsa de oxigen la nivelul ochiului constă în dezvoltarea necontrolată a unor vinişoare în cornee, prima lentilă a ochiului, în care, în mod normal, nu există vase de sânge. Privarea de oxigen se corectează prin schimbarea lentilelor cu unele confecţionate din materiale mai permeabile la oxigen şi prin pauze de folosire.
Pe lângă neovascularizaţie, poate apărea şi edemul cornean, tot pe fondul lipsei de oxigen la nivelul corneei. „Edemul cornean (îngroşarea corneei) poate să nu determine simptome sau se poate însoţi, uneori, de vedere înceţoşată şi de perceperea unor halouri în jurul surselor de lumină", explică medicul oftalmolog Adina Grigorescu de la clinica Endocenter din Bucureşti. Potrivit specialistei, prevenţia constă în respectarea termenului de valabilitate al lentilelor, în evitarea purtării peste noapte şi în controalele oftalmologice regulate.
Contează de unde le cum