Despăgubirea integrală la prețul pieței a celor care au avut proprietăți naționalizate nu este o decizie realistă, este de părere senatorul PSD Titus Corlăţean, pentru simplul motiv că bugetul nu poate suporta asemenea cheltuieli. Senatorul PSD afirmă că acest lucru este susținut și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care consideră nefuncțional mecanismul românesc în materie de retrocedare. Într-un dialog cu Ștefan Popescu, senatorul PSD citează și cazul Poloniei, care a reușit să găsească un echilibru între despăgubire și gradul de suportabilitate din partea bugetului țării.
“În octombrie 2010, CEDO a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care a condamnat România în cazul Maria Atanasiu. În același timp, CEDO a făcut un lucru extrem de important, înghețând examinarea a multor alte sute de cazuri similare aflate pe rol, spunând că mecanismul național românesc de despăgubire nu este funcțional. Și aici a fost luat în calcul și Fondul Proprietatea", spune la RFI senatorul PSD.
"CEDO a spus în același timp și un lucru fundamental: filosofia anterioară bazată pe principiul restitutio in integrum nu mai este valabilă. Altfel spus, restituirea integrală în natură, dacă este posibilă, sau despăgubiri - dar nu la prețul integral al pieței, pentru simplul motiv că este o soluție nerealistă. De ani de zile s-a mers pe această filosofie, care nu este funcțională, datorită sumelor uriașe pe care un buget de stat, așa cum sunt cele ale statelor central și est-europene, modest nu îl pot susține. Și asta cu atât mai mult în timp de criză", este de părere social-democratul.
"Statul, în speță statul român, trebuie să caute o soluție legislativă și justă, dar și realistă. Trebuie să adopte o nouă lege care să intre în vigoare în 18 luni de la data pronunțării de către CEDO a sentinței în cazul Mariei Atanasiu, și care să ofere măcar o parte a c