Tema infectiilor parazitare devine tot mai actuala.
Din 50 de milioane de persoane decedate anual, 16 milioane mor din cauza afectiunilor provocate de invazii parazitare si boli infectioase. Aceleasi cauze duc la intarziere in dezvoltarea fizica si psihica la copii, provoaca multiple reactii alergice, scad efectul vaccinurilor si imunitatea, dar si capacitatea de munca. Particularitatea de baza la majoritatea invaziilor este caracterul lor cronic, un grad inalt de adaptare a parazitilor la conditiile specifice din organismele ce le "gazduiesc". Fiintele acestea microscopice si-au dezvoltat in procesul de evolutie multiple metode de pacalire a imunitatii noastre.
Unul dintre exemplele graitoare este demodex, o specie de capusa din familia acarienilor, atat de mica, incat fara microscop nu se poate vedea. De aceea ne este greu sa credem ca aproape 85% din populatia pamantului gazduieste, in adancul foliculilor pilosi, aceste "insecte"... fasciste. Pana la un anumit moment, simbioza nu ne dauneaza, din contra, ajuta la functionarea normala a pielii. Dar, ca in orice ecosistem, dereglarea echilibrului duce la declansarea dezastrului.
Cum se produce infestarea
E suficient ca demodexul sa se intalneasca cu rubedeniile sale si sa le propuna sa-si mute domiciliul mai aproape de al lui, caci indata incepe "sfarsitul lumii". Oaspetii se transforma in ocupanti fara scrupule. Metoda folosita este simpla - inmultirea nestavilita. Pe suprafata pielii, in perioada aceasta, se desfasoara o drama adevarata. Din interiorul glandelor sebacee sau al foliculilor pilosi, capusa fecundata, cu o viteza demna de un pilot de Formula 1, iese la suprafata si ocupa un folicul liber, in care depune ouale la o adancime mica, apoi procedeul se repeta, pana ce acarianul depune 20-25 de oua, din care ies numai gemeni - cate 2 larve din fiecare ou. Capusa adulta se ist