Singurul judecător român la CEDO, Corneliu Bârsan, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o scrisoare prin care cere, nici mai mult, nici mai puțin, revocarea, cu efect retroactiv, a hotărârii Consiliului prin care s-a aprobat percheziția de la domiciliul soției sale, Gabriela Victoria Bârsan, judecătoare la Inalta Curte. Sursa: AGERPRES
În cererea judecătorului se specifică faptul că el îndeplineşte funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), că la adresa din cartea de identitate domiciliază şi soţia sa şi că, în concluzie, beneficiază de imunitate diplomatică şi consoarta. "Judecătorii CEDO, atât în ceea ce îi priveşte, cât şi în ceea ce priveşte soţii (soţiile) lor, se bucură de privilegiile şi imunităţile acordate, conform dreptului internaţional, trimişilor diplomatici", se arată în cererea lui Bârsan.
El continuă cu precizarea că, în cazul în care nu va fi luată în seamă această petiţie, va da în judecată CSM, "cât şi a persoanelor vinovate, solicitând anularea actului ilegal, precum şi obligarea solidară la despăgubiri. Îmi rezerv de asemenea dreptul de a formula plângere penală", se mai arată în înscrisul lui Bârsan, semnat 10 octombrie 2011.
Răspunsul CSM
Direcţia legislaţie din cadrul CSM consideră că nu poate revoca o percheziţie efectuată deja şi că nu este treaba secţiei pentru judecători să verifice "existenţa imunităţii şi a privilegiilor instituite prin acte normative de care se prevalează domnul judecător Corneliu Bârsan".
Inspectorii Consiliului mai consideră că "imunitatea la care face referire domnul judecător Corneliu Bârsan este distinctă de protecţia magistratului reglementată de Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, neputând să facă aprecieri asupra imunităţii care se invocă de către domnul judecător Corneliu Bârsan sau invers