"Alin şi Mădălin, veniţi repede!". Cei doi gemeni sprintează la chemarea antrenorului. E o dimineaţă răcoroasă de început de octombrie, dar puştii zâmbesc de parcă tocmai a început vacanţa de vară. Dar cum să te comporţi atfel când ştii că în zilele următoare te vor vedea la lucru trei antrenori de la Chelsea Londra? Profesorul lor, Constantin Prepeliţă, tatăl mijlocaşului Andrei Prepeliţă de la Steaua, ştie însă că britanicii nu au venit la Slobozia numai să se uite la driblingurile puştilor, ci să vadă şi dacă le place şcoala.
Alin şi Mădălin nu vor locui în "bloc notes"
Gemenii sunt sinceri. "Puţin", spune Alin. "Câteodată", zice Mădălin. După ce-i trimite iarăşi la joc, profesorul Prepeliţă anunţă tema pe care trebuie să le-o predea tuturor elevilor săi: "Educaţia este factorul cel mai important. Când copilul primeşte o educaţie şcolară şi profesională, sigur va urma şi una sportivă". A fost motto-ul evenimentului organizat, între 12-14 octombrie, în oraşul ialomiţean, de Cargill România, în colaborare cu Chelsea Foundation.
Cu mai mulţi ani în urmă, un fotbalist român a rămas celebru după ce a spus că i-ar plăcea să locuiască într-un "bloc notes". Aşa i-a rămas porecla de atunci. Dar nu a fost singurul care s-a remarcat prin lipsa unor cunoştinţe de bază. Sunt jucători din Liga I care şi-au luat bacalaureatul în jurul vârstei de 30 de ani. Lipsa educaţiei în fotbalul românesc era criticată recent şi de antrenorul Răzvan Lucescu, un suporter declarat al cititului într-un interviu acordat romanialibera.ro.
Fotbal, disciplină, carte
Schimbarea acestei stări de fapt ar putea să înceapă chiar din Slobozia. Oraşul de cu 50.000 de locuitori are 60 de copii cu vârste între 7 şi 14 ani înscrişi la Clubul Sportiv Şcolar din localitate. Cei care vor să devină fotbalişti trebuie să se prezinte zi de zi, de luni până sâmbătă, la antrenamente. "