Bursa de la Bucureşti a scăzut joi cu 1,3%, influenţată de corecţiile de pe bursele vest-europene, însă cei mai mulţi investitori nu au intrat la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a fost redusă, sub 15 milioane lei.
"Nu cred că acţiunile de pe piaţa locală sunt chiar ieftine în aceste zile. Dacă ne uităm la indicatorul de evaluare PER (preţul acţiunilor împărţit la profitul net pe acţiune - n.r.), toate sunt foarte jos. La noi sectorul financiar nu poate să nu reacţioneze la ce se întâmplă în afară, în ţări precum Grecia sau Austria. Astfel, atât acţiunile băncilor listate, cât şi ale SIF-urilor sunt afectate", a declarat Ovidiu Fer, analist la casa de brokeraj cehă Wood & Co., care intermediază tranzacţii şi pe piaţa de la Bucureşti.
După ora 13:30 corecţia bursei locale s-a accentuat la peste 1% şi până la finalul şedinţei s-a menţinut în jurul acestui nivel.
La închidere cele mai lichide zece titluri plasau indicele BET cu 1,16% sub nivelul de miercuri. Totodată, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a consemnat un recul de numai 0,25%.
"Cred în continuare că este ieftin să cumperi, dar tot riscant. Deci nu văd mari intrări de bani în regiune imediat, din păcate. Poate avem nevoie de un factor generator de lichiditate, gen listare mare, pentru a vedea intrări mai mari de bani în piaţă", a mai spus Fer.
Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de 14,6 milioane lei (3,3 milioane euro), sumă cu puţin sub rulajul şedinţei precedente, de 15,1 milioane lei (3,5 milioane euro). Doar 10 acţiuni au consemnat rulaje de peste 100.000 lei.
Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide, cu operaţiuni de 8,5 milioane lei, şi au asigurat 58% din rulajul pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la 0,452 lei, pre