Maghiari, marocani, basarabeni, japonezi, ucraineani, polonezi, egipteani şi nu în ultimul rând, români, vor participa la prima ediţie a Festivalului Artelor şi Multiculturalismului, care se desfăşoară în acest weekend la Cluj.
Proiectul doreşte să promoveze cultura, tradiţiile şi obiceiurile comunităţilor existente în Cluj-Napoca precum şi diversitatea etnică a oraşului. „Iniţiativa proiectului a venit în urmă cu o jumătate de an la o întâlnire organizată de Liga pentru Drepturile Omului. Am propus ideea de a crea un festival în care să celebrăm diversitatea şi multiculturalismul din Cluj-Napoca", a declarat Mihai Pop, coordonatorul festivalului. Evenimentul este organizat de Institutul Român pentru Pace şi se va desfăşura în perioada 14-16 octombrie. La acest eveniment vor participa membri ai mai multor comunităţi: maghiară, marocană, basarabeană, japoneză, ucraineană, poloneză, egipteană, rromă, turcă, chineză şi armeană. Astfel, la acest festival Clujul va fi şi Kolozsvár (în maghiară), Klausenburg( în germană), Kluż (în sârbă) sau Клуж (în ucraineană).
O expoziţie de fotografii cu tema „viaţa ucrainenilor" a fost deschisă azi la Iulius Mall şi va putea fi vizitată până duminică. Fotografiile au fost realizate pe Valea Ruşcovei în Maramureş, unde trăiesc peste 20.000 de etnici ucraineni.
Astăzi, de la ora 18.00, clujenii sunt aşteptaţi la o expoziţie de pictură ale artiştilor Azaduhi Varduca, Anastasia Vdovkina şi Pavel Ţifrac la Bastionul Croitorilor.
Programul continuă mâine şi poimâine, între 13.00 şi 18.00, în Piaţa Unirii, cu o prezentare de meşteşuguri, jocuri şi tradiţii ale comunităţilor implicate în proiect. L'Atelier Cafe găzduieşte între orele 16.00 şi 20.00 o proiecţie de filme descriptive ale comunităţilor din Cluj. Duminică vor avea loc reprezentaţii de muzică şi dansuri, între 15.00 şi 18.00, la Iulius Mall,