După trei ani de aşteptare, în care au bătut la poarta Guvernului solicitând un cadru legal stabil, investitorii în producerea de energie din surse regenerabile au primit undă verde de la Executiv pentru întocmirea planurilor de afaceri.
În şedinţa de Guvern de zilele trecute a fost aprobată ordonanţa în baza căreia statul va acorda ajutor prin certificate verzi pentru producţia de energie regenerabilă. Astfel, autorităţile susţin, ba chiar stimulează, investiţiile în domeniu, acordând mai mult de un certificat pentru un MW de energie produsă din surse bio, în funcţie de tipul acestora.
Bucuria mare devine, însă, întris-tare goală pentru oamenii de afaceri care au proiectele blocate din lipsa cadrului legal, în momentul în care află că "Transelectrica" nu îi primeşte în reţea pe investitori, pentru că nu are capacitatea de transport necesară.
Ioan-Valer Man, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale "Surse Noi de Energie" (SUNE), ne-a declarat: "Impactul este foarte mare în momentul de faţă. Până acum, investiţiile nu puteau fi făcute, pentru că investitorii nu aveau acces la finanţare. Băncile nu acceptau să stea de vorbă cu inves-titorii dacă nu aveau un plan de afaceri, iar acesta nu putea fi făcut din lipsa aces-tor certificate verzi. Acum, se poate merge mai departe cu proiectele aflate în stand-by, pentru că băncile vor fi mult mai permisive.
Cea mai grea situaţie cu care ne confruntăm în prezent este intrarea în reţeaua < Trans-electrica >, pentru că ţara noastră are o capacitate limitată de transport. Deşi legea prevede că < Transelectrica > trebuie să permită accesul producătorilor de energie regenerabilă în reţea, din cauză că sunt foarte multe proiecte în domeniu, mai ales în Dobrogea, pe eoliene, investitorii nu pot intra în reţea.
Mulţi au întocmit proiectele, au luat terenurile, au obţinut toate cele circa 100 de avize, câ