Danemarca, Germania, Grecia, Spania, Italia, Cipru, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia, Portugalia, Finlanda, Suedia și Marea Britanie sunt sancționate pentru felul în care au cheltuit banii primiți de la UE.
Comisia Europeană a cerut astăzi (14 octombrie) înapoi de la cele 14 state membre echivalentul a 214 milioane de euro, bani care vor fi recuperați pentru că ele nu au respectat regulile UE în cheltuirea fondurilor alocate prin politica agricolă comună (PAC). Statelor membre le revine responsabilitatea de monitorizare a modului în care sunt cheltuite fondurile provenite din PAC, acestea fiind nevoite să verifice, spre exemplu, dacă fermierii care au aplicat pentru plăți directe se califică pentru ele.
Statele care au greșit "semnificativ" sunt Suedia, Italia și Danemarca.
Astfel, Comisia cere 76,6 milioane de euro Suediei pentru că are "puncte slabe" în sistemele de indentificare a parcelelor de pământ și cele de informare geografică, dar și pentru că s-au sesizat nereguli în privința controalelor administrative și unor plăți regionale.
Italia trebuie să dea 70,9 milioane de euro înapoi Comisiei Europene pentru că a efectuat "controale întârziate" în sectorul laptelui.
Danemarca este sancționată cu 22,3 milioane de euro pentru "puncte slabe" în modul său de a controla cheltuirea fondurilor primite prin PAC.
Dintre restul de 11 state sancționate, Austria trebuie să plătească 1,3 milioane de euro, Cipru nouă milioane de euro, iar Grecia aproape trei milioane de euro.