Îi întâlnim zi de zi sau doar le intuim prezența fără a-i observa. În transport, pe stradă, la cumpărături, când ne grăbim, ne doare ceva sau atunci când ne distrăm fără griji. Florăreasa, medicul, ceasornicarul, șoferul, măturătoarea, vânzătoarea sau regizorul sunt câțiva dintre cei de care nu se poate lipsi Capitala.
Lena Ursachi (52 de ani) se trezeşte de trei decenii în fiecare dimineaţă la ora 5.30 pentru a îmbrăca Chişinăul în straie de sărbătoare, cum spune ea. Femeii i s-a încredinţat cea mai importantă zona a Capitalei, centrul, unde sădeşte flori, curăţă copacii şi face curat anul împrejur. Precum mai marii statului, Lena trece în fiecare zi pe la Primărie, Guvern, Parlament şi Preşedinţie.
„Oraşul e ca un trandafir"
„Mă străduiesc să fie frumos, dar nu toţi îmi respectă munca...", dă din mână a regret femeia. „Mulţi se bucură de frumuseţea pe care o fac, dar sunt şi răi care scot din rădăcină florile. Mă doare sufletul pentru fiecare firicel", mai adaugă Lena.
Ne mărturiseşte că cea mai mare agitaţie este când sosesc oficiali de rang înalt sau sunt concerte în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Ziua lucrăm să le placă la toţi oraşul, iar seara strângem gunoiul. Cel mai des sădim trandafiri, crizanteme, tagete, pioni, de toate", spune femeia pentru care florile sunt ca nişte copii.
Lena Ursachi a îmbrăcat în flori Capitala şi pentru sărbătoarea de astăzi. La cei 575 de ani, îi doreşte oraşului drag să fie mai verde şi mai îngrijit, iar locuitorilor - să aibă grijă de el. „Chişinăul este ca o floare, ca un trandafir roşu. Să ne bucurăm de el", zice femeia.
Măturătoare cu medalie
Cu noaptea-n cap, şi Ana Mamaeva este pe străzile Capitalei. Dă de zor cu mătura de 40 de ani, pentru a curăţi oraşul iubit de mizerie. „Înainte Chişinăul era tare frumos şi acum este, dar oamenii s-au schimbat, aruncă gunoiul peste tot", se plânge