Decizia luată ieri de guvern, prin care s-a aprobat ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează Legea 220/2008, schimbă semnificativ actualul sistem prin care producătorii de energie verde sunt sprijiniţi.
În linii mari, pentru fiecare MWh de energie regenerabilă produsă, companiile de profil primesc acum un certificat verde. Acest instrument are o valoare cuprinsă între 27-55 de euro. Mai departe, certificatul este vândut către furnizorii de electricitate, cum este Electrica, de exemplu, care sunt obligaţi să aibă anumite cote de energie verde în coşul livrat clienţilor. Cum achiziţia de certificate reprezintă un cost, furnizorii îl vor trasmite în facturile plătite de populaţie şi de companii care vor da astfel mai mult pentru curentul consumat.
Toată această schemă a fost gândită pentru că România ca membru al UE trebuie ca la nivelul anului 2020 să îndeplinească anumite obiective în ceea ce priveşte ponderea energiei verzi în consum şi reducerea emisiilor de CO2. Cum investiţiile în energie regenerabilă sunt mai scumpe decât cele în energie convenţională, aceste ţinte nu ar fi putut fi atinse fără un sistem de sprijin pentru că astfel de proiecte nu ar fi fost rentabile pentru firme.
5 miliarde de euro în proiecte noi
Dacă până acum investitorii în energie verde primeau un singur certificat, indiferent de tehnologie, odată cu aprobarea noii scheme de sprijin numărul de instrumente acordate variază. Investitorii în eoliene vor primi astfel 2 certificate până în 2017, iar cei în centrale fotovoltaice vor beneficia de 6 certificate, de exemplu. Perioada de aplicare a schemei este de 15 ani.
Aceasta este vestea pe care investitorii în energie verde o aşteaptă de trei ani de zile, efectul ei fiind investiţii de 4-5 miliarde de euro în perioada următoare. "Unul dintre cele mai importante efecte al acestei ordonanţe de urgenţă este că