Producţia agricolă a României a crescut, anul trecut faţă de 2009, per total, cu 1%, cifrându-se la 64,4 miliarde lei. Producţia vegetală a evoluat bine, +6,6%, în timp ce producţia animală a scăzut cu 6,8%, conform datelor finale publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Însă, dintre toate regiunile ţării, sunt câteva care s-au remarcat cu cele mai bune rezultate. Astfel, potrivit datelor statistice, cei mai mulţi bani din agricultură au fost obţinuţi în regiunea Sud-Muntenia: 11,57 miliarde lei în total, din care 8 miliarde lei a reprezentat producţia vegetală.
Pe al doilea loc în topul productivităţii agricole a regiunilor din România se situează nord-estul ţării, cu o valoare a producţiei agricole de 10,8 miliarde lei, anul trecut, din care aproape 7 miliarde de lei numai din producţia vegetală.
Pe al treilea loc se situează regiunea Sud-Est din România, unde agricultura a produs, anul trecut, în total, o sumă de 10,2 miliarde lei, din care 7,3 miliarde de lei au fost aduşi de sectorul vegetal.
La polul opus se situează regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o producţie totală de 713 milioane lei.
Evoluţia faţă de anul 2010
Creşterea producţiei vegetale, înregistrată în cinci regiuni de dezvoltare variază între 34,8%, în regiunea de dezvoltare Vest, şi 0,3%, în regiunea de dezvoltare Nord-Est. Scăderi la producţia vegetală sunt în trei regiuni de dezvoltare şi variază între 6,2%, în regiunea de dezvoltare Nord-Vest, şi 1,4%, în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia.
La producţia animală descreşterile s-au situat între 27,6% în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov şi 4,9% în regiunea de dezvoltare Centru. Singura creştere a fost consemnată în regiunea de dezvoltare Vest.
În ceea ce priveşte valoarea serviciilor agricole, aceasta este în general nesemnificati