Soia, economia de electricitate, mersul pe bicicleta, munca in folosul comunitatii si reciclarea starneau valuri de critici din partea populatiei nemultumite in Epoca de Aur. Astazi, toate aceste lucruri sunt la moda.
1. Soia
Salamul cu soia era probabil alimentul cel mai detestat pe vremea lui Ceausescu. Romanii il inghiteau "cu noduri", boscorodind, dar nu aveau de ales, pentru ca alte sortimente se gaseau foarte greu sau chiar deloc.
Cel mai dorit mezel, salamul de Sibiu, ajunsese un fel de "moneda forte", alaturi de tigarile fine si pachetul de cafea.
In primii ani de dupa 1989, celor care plecasera in Occident pe timpul comunismului li se reprosa ca "n-au mancat salam cu soia", supliciu care devenise act de eroism.
Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, este un sustinator puternic al reintroducerii culturilor de soia modificate genetic. In aprilie anul acesta, el declara ca Romania face demersuri la Uniunea Europeana pentru a putea cultiva si exporta, din 2012, soia modificata genetic.
Reintroducerea culturii de soia modificata genetic este ceruta si de fermieri si ar putea reprezenta un pas important pentru intarirea capacitatii de export a Romaniei. Potrivit ministrului, Romania consuma anual 500.000 de tone de soia, iar capacitatea de productie este de 2 milioane de tone.
Mai mult, pe piata locala a fost introdusa o gama diversificata de produse din soia, de la clasicele boabe de soia pana la tofu si iaurt din soia. Aceste produse sunt la mare cautare mai ales in perioade de post.
2. Economia de curent electric
Propaganda oficiala a Partidului Comunist cuprindea, la loc de cinste, "necesitatea economisirii resurselor de energie". Omul de rand era educat sa consume cat mai putin curent electric, pentru a contribui astfel la "propasirea patriei si dezvoltarea j