Pacienţii care vor să beneficieze de o intervenţie chirurgicală robotică la Spitalul Municipal Cluj-Napoca trebuie să aştepte cinci săptămâni pentru a ajunge pe masa de operaţie. Pe lista medicilor din acest spital sunt câteva zeci de pacienţi.
„Motivul pentru care nu putem opera prea mulţi pacienţi este acela că intervenţiile cu robotul Da Vinci sunt extrem de costisitoare. Programul naţional de chirurgie robotică nu ne permite să operăm mai mult de 150 de pacienţi pe an", a declarat Nicolae Constantea, directorul Spitalului Municipal. Necesarul de intervenţii ar fi de 300, a mai spus doctorul. Ministerul Sănătăţii alocă 650.000 de lei în fiecare an, în toată ţara, pentru operaţiile asistate de roboţi.
Pacienţii nu plătesc nimic pentru aceste operaţii, dacă au asigurare medicală de sănătate, costurile fiindt suportate de la bugetul ministerului de resort. Materialele şi consumabile necesare unei intervenţii medicale de acest tip costă 15.750 de lei, iar service-ul specializat costă 3.250 de lei şi se asigură după fiecare operaţie. În total, aproape 20.000 de lei pentru o intervenţie. Nu toate intervenţiile chirugicale necesită o chirugie robotică, ci doar cazurile extrem de dificile cum sunt extirpările de prostată, rinichi, tiroidă, splină etc, în caz de cancer.
Pe lista de aşteptare de 3 săptămâni
Profesorul Nicolae Constantea se apropie de patul unei pacientei abia ieşite din operaţie. Tânăra de 27 de ani tocmai a suferit o extirpare de tiroidă. A. M., din Târgovişte, este slăbită după operaţie. „Sunt pe lista de aşteptare de trei săptămâni. Am preferat să aştept pentru că acest tip de intervenţie medicală are bune rezultate din punct de vedere cosmetic. Se evită formarea unei cicatrici la nivelul gâtului", a spus pacienta. „Prin chirurgia robotică pe care am efectuat-o pacientei din Târgovişte am evitat apariţia unei cica