Din nevoia de a face rost de bani pe criză, angajaţii de la pepiniera Mărăcineni a societăţii Salpitflor Green, aflată în subordinea Consiliului Local Piteşti, au înfiinţat o cultură ecologică de cartofi.
Pe o suprafaţă de un hectar, cei 15 angajaţi de aici au cultivat cartofi, în primăvară, iar zilele trecute au trecut la recoltare, în timp ce restul lucrărilor au fost executate mecanizat.
21 de tone de cartofi ecologici
„Am hotărât să înfiinţăm această cultură, care nu este una grea, cu gândul de a ne mai suplimenta fondurile, să reuşim să ne autofinanţăm. A fost un an de încercare, am dovedit că se poate. Cartofii sunt ecologici, în sensul că le-am pus doar îngrăşământ natural, existând şi avantajul solului care este unul foarte bun“, spune Gabriela Anghel, şefa departamentului Spaţii verzi, din cadrul societăţii.
Dar nu numai solul a ţinut cu angajaţii, ci şi vremea. Precipitaţiile bogate din lunile de vară şi temperaturile ridicate au făcut ca în total să fie adunate 21 de tone de cartofi ecologici, o recoltă bogată, după cum spun, mândri, cei care s-au ocupat de ea.
Sămânţa a fost achiziţionată de la Braşov, zonă recunoscută în ţară pentru cultura de cartofi. După ce au fost adunaţi de pe ogor, cartofii roşii au fost selectaţi în două categorii, în funcţie de aspect şi calitate, după care au ajuns în saci şi au fost transportaţi într-o magazine improvizată. De aici, cei care au avut grijă de ei speră să ia calea spre debaralele, beciurile sau magaziile argeşenilor.
„Suntem foarte mulţumiţi de ce a ieşit, a fost o cultură frumoasă“, ne-a spus Iuliana Vărzaru, şefa pepinierei Mărăcineni.
Preţ de producător
Cartofii se vând atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice cu 60 de bani pe kilogramul de calitatea a doua şi 80 de bani kilogramul de calitatea întâi. Preţul este cu mult mai mic faţă de cel p