Ajutoarele pentru incalzirea locuintelor de anul acesta vor fi mai atent supravegheate, potrivit actului normativ care reglementeaza aceste subventii, recent aprobat de Senat. Astfel, primariile care nu vor acorda ajutoare pentru fiecare luna a sezonului rece pentru incalzirea locuintelor cu lemne, carbuni sau combustibili petrolieri vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 lei. Aceeasi amenda este prevazuta si pentru administratiile locale care nu efectueaza anchetele sociale impuse pentru a verifica daca minimum 60 la suta dintre beneficiarii ajutorului intrunesc conditiile legale pentru a primi subventiile.
In judetul Iasi, majoritatea locuintele din mediul rural sunt incalzite cu lemne, exceptie facand comunele Cucuteni, Cotnari, Miroslava, Ion Neculce si Deleni, care vor primi subventie pentru incalzirea locuintelor cu gaze naturale.
Noile norme legislative prevad amenzi si pentru beneficiari. Persoanele care nu mentioneaza corect in declaratiile pe proprie raspundere componenta familiei, veniturile membrilor acesteia sau bunurile si imobilele detinute risca o amenda de la 200 la 1.000 lei.
Ajutoarele pentru incalzirea locuintelor vor fi acordate persoanelor cu un venit de pana la 768 lei lunar pe membru de familie in cazul familiilor si persoanelor singure care inregistreaza venit de pana la 1.082 lei.
Compensarea la valoarea cheltuielii de caldura prin sistem centralizat, acordata din bugetul de stat, prevazuta de Ordonanta de Urgenta, e cuprinsa intre 90 si 5 la suta, pentru venituri pe membru de familie intre 155 si 786 lei. Persoanele singure beneficiaza de o compensare in proportie similara, cu diferenta ca pot primi ajutor de minimum 10 la suta daca au venituri de pana la 1.082 lei. Pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale, iesenii vor primi un ajutor lunar de cel putin 262 lei,