La Paris se derulează vineri după-amiază şi sâmbătă o reuniune G20, la nivel de miniştri de Finanţe şi de preşedinţi de bănci centrale. Aceşti responsabili veniţi din principalele 20 de state industrializate şi emergente din lume se vor concentra cu precădere pe criza datoriilor din Europa, care riscă să aibă repercusiuni asupra economiei mondiale.
"Prioritatea absolută este de a găsi elementele care să stabilizeze zona euro, epicentrul crizei mondiale", a declarat preşedinţia franceză a G20.
La trei luni după acordul din 21 iulie, Europa are în sfârşit un argument care să-i liniştească pe partenerii ei din restul lumii: după votul pozitiv obţinut in extremis în Parlamentul slovac, Fondul European de Stabilitate Financiară este operaţional.
Reuniunea de la Paris va servi protagoniştilor să pregătească de fapt summit-ul G20 de la Cannes, programat pe 3 şi 4 noiembrie. Dacă nu se aşteaptă aşadar decizii concrete majore vineri şi sâmbătă, la Paris, lumea va putea aprecia eforturile făcute până acum de europeni.
Japonia şi Statele Unite sunt primele care cer bătrânului continent să adopte măsuri solide, ca să nu se propage criza. În acest sens, de altfel, europenii au promis că până la summit-ul de la Cannes, vor da contur unui răspuns "durabil, global şi rapid". Cap de listă figurează recapitalizarea băncilor europene, lucru care le-ar permite să scape de o parte mai mare din datoria greacă pe care o deţin.
Drumul se anunţă însă anevois, dacă privim pieţele bursiere, care şi-au încheiat ziua tranzacţiilor de joi pe o notă negativă, provocată din nou de valorile bancare.
La Paris se derulează vineri după-amiază şi sâmbătă o reuniune G20, la nivel de miniştri de Finanţe şi de preşedinţi de bănci centrale. Aceşti responsabili veniţi din principalele 20 de state industrializate şi emergente din lume se vor concentra cu precădere pe