Avalanşa de noi dispozitive şi gadgeturi electronice care ies pe piaţă an de an ne-au adus în situaţia de a ne putea înregistra şi stoca practic toată viaţa, secundă cu secundă.
Cei mai mulţi dintre noi au prin casă, înghesuite printr-un sertar pe care nu-l deschid niciodată, cutii sau albume prăfuite cu pozele unor strămoşi despre care nu ştiu mare lucru.Aerul serios al celor surprinşi în instantanee vechi de zeci de ani ne-ar putea face să credem că erau oameni închişi şi scorţoşi, însă ceea ce ne scapă este faptul că pe vremea aceea a-ţi face o fotografie era un eveniment în viaţa familiei, de aceea oamenii se îmbrăcau cu ce aveau mai bun şi priveau serioşi spre magicul aparat. Cum erau aceşti oameni cu adevărat nu vom şti niciodată, însă lucrurile sunt pe cale de a se schimba şi dacă nu noi, măcar copiii noştri vor avea posibilitatea de a-şi înregistra toată viaţa.
Schimbările sunt deja evidente. Dacă de pe urma străbunicii au rămas doar două-trei poze, pe spatele cărora sunt scrise frumos data şi locul, fiecare dintre noi are în calculator foldere cu sute de poze surprinse într-un singur concediu.Clasica fotografie de la nuntă ce împodobea pe vremuri sufrageria bunicii a fost înlocuită cu un film întreg făcut de un profesionist, plus filmuleţele făcute de prieteni cu camera video sau chiar cu telefonul mobil. Mai adăugăm, desigur, sutele de fotografii realizate la fericitul eveniment.
Viitorul e aici
Alegerea pe care o avem de făcut se reduce la a înregistra tot sau doar o parte din viaţa noastră. Deja, fără să ne dăm seama, ne petrecem mare parte din timp cu degetul pe un buton de înregistrare.Şi nu este neapărat vorba de un aparat video şi ceea ce înregistrăm nu sunt întotdeauna imagini, dar rezultatul este întotdeauna acelaşi, observă cotidianul italian „La Repubblica", într-un articol dedicat acestui fenomen al secolul