Rata productivității în România se află sub media UE, conform unui raport publicat astăzi(14 octombrie) de Comisia Europeană (CE). Absorbția fondurilor structurale ar trebui să fie o prioritate pentru politica economică din România, spune raportul CE.
Raportul Comisiei Europene, intitulat "Politica industrială: consolidarea competitivității" așază România pe ultimele locuri la capitolul "competitivitate industrială". Mai exact, productivitatea forței de muncă, calculată pe lucrător angajat în industria prelucrătoare are o rată mai mică decât media UE în România, Slovacia, Polonia, Slovenia, Cipru, Ungaria, Republica Cehă, Portugalia, Estonia, Lituania, Letonia și Bulgaria.
Comisia Europeană explică și motivele nivelului slab de productivitate în UE: "Redresarea economică a UE este relativ lentă și rămâne fragilă. Aceasta se reflectă în înrăutățirea atmosferei în întreaga economie europeană. În plus, există riscuri clare generate de piețele financiare, creșterea prețurilor la energie și materii prime și necesitatea consolidării bugetare".
Comisia adaugă însă că industria UE "are potențialul" de a împinge economia europeană înapoi în creștere. Raportul CE oferă, de asemenea, și exemple pozitive. Irlanda, Țările de Jos, Austria, Finlanda, Belgia, Luxemburg și Suedia sunt competitive pe piața europeană, având un nivel de productivitate mai mare decât media UE.
„Încetinirea redresării (economice) ar trebui să ne încurajeze să plasăm competitivitatea și creșterea economică pe locul cel mai important în agenta politică. Avem nevoie de reforme structurale destinate să elibereze potențialul întreprinzătorilor, principalii factori de redresare," a declarat astăzi (14 octombrie) vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie și antreprenoriat.
România trebuie să absoarbă fondurile structurale
Conform raportul