În mai puţin de un an, patru mari companii au decis să pună capăt activităţii lor din Cluj, sub pretextul nerentabilităţii economice. După Ursus, ING şi Bechtel, a venit rândul celui mai mare investitor din judeţ, concernul finlandez Nokia, să spună „adio" Clujului.
Cu o strategie de dezvoltare a Clujului bazată preponderent pe atragerea de investitori străini, mai nou, autorităţile locale se regăsesc în imposibilitatea de a-i şi păstra pe aceştia. Vestea şoc a plecării Nokia ridică deja semne de întrebare cu privire la atractivitatea Clujului pentru viitoare investiţii majore.
Activitate mutată în China
Activitatea producătorului de telefoane de la Jucu va fi preluată începând de anul viitor de o altă unitate din China. În urma anunţului, făcut public în urmă cu o săptămână, 2.200 de angajaţi vor rămâne pe drumuri. Finlandezii de la Nokia şi-au motivat decizia prin contextul economic nefavorabil şi prin scăderea profitabilităţii activităţii lor la Jucu. „Motivul fundamental este schimbarea pieţei în producţia telefoanelor în toată lumea. Oamenii au început să cumpere smartphone în locul telefoanelor normale", a explicat Stephen Elop, preşedintele Nokia. Autorităţile locale au declarat că decizia ar fi legată şi de cheltuielile mari de transport, dat fiind că furnizorii Nokia sunt din Asia.
Potrivit conducerii companiei, fabrica urmează să funcţioneze până la sfârşitul anului, în timp ce angajaţii vor fi plătiţi până la sfârşitul lunii martie 2012.
Cifră de afaceri în creştere
Deşi a decis să pună punct activităţii din Cluj, cei trei ani de activitate ai concernului finlandez la Jucu nu au fost nici de departe lipsiţi de profit. Cu o investiţie iniţială de aproximativ 60 de milioane de euro, primul an de activitate în Cluj, în 2008, a însemnat pentru Nokia România o cifră de afaceri de 1,67 miliarde de