Averile cumulate ale celor 500 de miliardari din topul „Forbes“ au scăzut cu peste trei miliarde de euro în ultimul an, până la aproximativ 25 de miliarde de euro.
Revista de business-life „Forbes România", editată de Adevărul Holding, va lansa pe piaţă, începând de luni, 17 octombrie, Topul Forbes 500 Miliardari, ediţia 2011. Averile celor mai bogaţi români însumează în acest an 25,1 miliarde de euro, cu 3,1 miliarde de euro (11 %) mai puţin faţă de anul anterior. Primii zece români din top concentrează o treime din averile totale ale celor 500 de persoane şi însumează peste opt miliarde de euro.
„Cei care au investiţii mari în domeniul imobiliar au fost în 2011 cei mai mari perdanţi, valoarea bunurilor imobiliare scăzând până la 60%. Printre puţinii câştigători se numără oamenii de afaceri cu plasamente în sectorul medical privat ori din domeniul colectării şi reciclării deşeurilor", a declarat pentru „Adevărul", Dana Banzea, editor coordonator al „Forbes 500 Miliardari". Potrivit ediţiei din acest an a clasamentului, averile a 326 persoane au scăzut, în timp ce doar 111 miliardari au averi mai mari. Clasamentul din 2011 cuprinde şi 33 de nou-intraţi.
Marii câştigători
Din top 10, doar patru români au reuşit să-şi sporească averile, pe fondul creşterii afacerilor deţinute. Aceştia sunt Frank Timiş, Gabriel Comănescu, Gruia Stoica şi Zoltan Teszari. Frank Timiş, românul cu dublă cetăţenie (română şi australiană) clasat pe locul doi în clasamentul „Forbes", a fost evaluat la 1,2- 1,3 miliarde de euro, în creştere cu aproximativ 200 milioane de euro faţă de ediţia precedentă. Avansul înregistrat s-a datorat în primul rând afacerilor deţinute în domeniul extracţiei petrolului şi al minereurilor, prin intermediul African Minerals, cea mai mare companie de pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, după capitalizarea de piaţă: 1,9