VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
Asezate in cavitatea bucala, glandele salivare (sublinguale, submandibulare si parotide) au rol de a secreta saliva (un lichid alcalin, format din apa, uree, acid uric, mucus si enzime - amilaza), ce ajuta la inmuierea alimentelor in timpul masticatiei, la declansarea digestiei, distrugerea bacteriilor si la mentinerea umiditatii mucoasei bucale si a pH-ului. Stimularea glandei salivare (cresterea secretiei) are loc in timpul masticatiei, datorita gustului, mirosului sau aspectului deosebit al preparatelor culinare, cand se spune "iti lasa gura apa". Putem vorbi de normalitate, cand toate cele 3 glande sunt pe deplin functionale (inclusiv canalele lor).
Glanda sublinguala, situata de o parte si alta a limbii, in partea inferioara a cavitatii bucale, are circa 20 de canale ce se deschid deasupra glandei.
Glanda submaxilara (submandibulara) - pereche - se afla sub glanda parotida, de unde printr-un canal (ductul Wharton) saliva ajunge pe o parte si alta a mucoasei, sub limba. Aceasta glanda este afectata de 5 ori mai mult decat glanda parotida (situata sub ureche), cauza fiind precipitarea sarurilor de calciu ce duc la formarea abceselor in cavitatea bucala si a colicilor salivare, cu durere intensa dupa masa, ce apar brusc si dispar la fel. Localizarea si vizualizarea obstructiei (calcul salivar) se face cu ajutorul sialografiei. Ultima glanda, asezata inapoia mandibulei, glanda parotida, este cea mai mare glanda salivara (30 g). Secreta o saliva diluata, ce contine fermenti, canalul sau deschizandu-se in vestibulul cavitatii bucale, in dreptul celui de-al doilea molar superior (masea).
Va recomand sa faceti o investigatie pentru a vedea daca sunt canale obturate sau daca exista vreo infectie virala (parotidita, oreion etc.). Un rol important in declansarea salivatie