Bucătarii din faţa Halei Centrale nu respectă toate normele sanitare atunci când prepară mici, frigărui sau pulpe de pui, care ajung în farfuriile pelerinilor.
Persoanele care ajung în Iaşi şi doresc să se înfrupte din produsele încinse pe grătarele din faţa Halei Centrale trebuie să fie atente atunci când cumpără şi apoi consumă preparatele din carne. Bucătarii care îi afumă pe trecători nu respectă toate normele de igienă şi ajung de cele mai multe ori să improvizeze ca să poată beneficia de apă.
Majoritatea depozitează pâinea, produsele din carne şi cartofii în spatele corturilor, printre sticle, pungi, lăzi, caserole, butoaie şi cărbune pentru grătare. Mai mult, nu toţi vânzătorii servesc mâncarea cu mănuşi de protecţie, mulţi fumează şi apoi gătesc şi spală tacâmurile în condiţii improprii, din bidoane improvizate cu apă.
„Punem la dispoziţie corturi“
Şefii din Primărie care le-au închiriat spaţiile nu le oferă nicio facilitate pentru a-şi desfăşura activitatea în condiţii normale, dar îi taxează zilnic cu 27 de lei pe metrul pătrat. „Primăria nu ne-a oferit nimic. Ne aducem noi bidoanele de apă din care ne spălăm, frigidere şi tot ce avem nevoie. Ne descurcăm cum putem“, ne-a spus Cristi, unul din comercianţi. În schimb, oficialii municipalităţii scot profit în fiecare an de pe urma comercianţilor care vin în capitala Moldovei de Hramul Sfintei Parascheva.
„Noi le punem la dispoziţie corturile care sunt destul de costisitoare. Unul ajunge să coste şi 600 de lei. Până acum, din închirierea spaţiilor, am strâns din încasări 1 milion de lei“, a spus Ninel Berneagă, şeful Biroului de Evenimente Publice din cadrul Primăriei Iaşi. 370 de comercianţi au închiriat spaţiile Primăriei. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar-Veterinară îi sancţionează d