De unde ne vin murăturile? Sunt din Balcani, doar din România? Dar minunate sunt. După întâlnirea noastră cu murăturile asortate de la Puiu Badea, despre murături astea româneşti, ce s-ar putea spune? Că sunt acre, că sunt sărate, că sunt de toate felurile.
1 /.
În primul rând se pot mura multe feluri de fructe şi legume. Nu doar verze murate, cum găseşti la piaţă. Şi spunem "se pot mura", pentru că este vorba de minunata murătură pregătită în casă. Slow Food nu înseamnă să cumperi murături de la magazin. Şi nu înseamnă orice fel de legume şi fructe, depinde cum au fost crescute, cu câte substanţe chimice ajung în farfuria noastră. Ce feluri de legume şi fructe şi ce feluri de murături aţi preparat la borcan?
Castraveţi, varză, şi regina gătelilor în saramură, murăturile asortate. O corectură, am greşit, murătura bună şi delicioasă se prepară la butoi de lemn. Dar asta este mai greu de făcut la bloc. Să enumerăm: se murează gogonele, mere, gutui, pepeni galbeni, morcovi, conopidă, gulii. Să revenim la murăturile noastre. Cele asortate.
Puiucu, un produs local
Ce se mai poate inventa în materie de murături? Curaj, se poate inova şi se poate creşte un brand local, care acum a ajuns destul de cunoscut, "Puiucu".
Îndrăzneală, bun simţ, fără înşelarea cumpărătorului, un pic de ambalare cu gust, un site şi murăturile asortate se cer. Această elită a murăturilor a ajuns şi la Târgul Ţăranului-Earth Market. Şi a căpătat importanţa sa, de garnitură de sezon pentru diverse mâncăruri din bucătăria tradiţională. Deşi, drept să spun, eu poftesc la acritură şi pe burta goală, cu nişte pâine ţărănească.
Ce spune familia Badea despre năstruşnica lor idee? "Am început treptat, fiind prezenţi săptămânal la Târgul Ţăranului de la Piaţa de flori “George Coşbuc" #1?i la Târgul de produse tradiţionale de la Muzeul