Daniel Relenschi are doar 23 de ani şi s-a apucat de meseria de a picta 3D. El a creat primele astfel de lucrări din Capitală, nu germanul Manfred Stader. Acestea luau forma unor cratere în asfalt.
Spune că trăieşte chiar bine din pictură şi nu vrea să intre în Uniunea Artiştilor Plastici, chiar dacă a fost invitat. Daniel Relenschi este primul artist român care a realizat o pictură 3D. Relenschi văzuse doar fotografii pe internet cu astfel de lucrări trompe l’oeil, construite minuţios pe asfalt, şi care pot fi văzute în întreaga lor splendoare dintr-un singur unghi – din celelalte, nu prea au sens.
Deşi presa din România a vuit în septembrie anul acesta, anunţând prima pictură stradală realizată în aer liber în România, creată de germanul Manfred Stader, Daniel este de fapt deschizătorul de drumuri pentru ţara noastră: "craterul" lui a fost pictat şi dezvelit pe 15 august, în timpul festivalului de publicitate alternativă AdFel.
"Eu fiind oricum autodidact şi mereu dispus să încerc lucruri noi, să mă provoc de fiecare dată, mi-am propus să fac o pictură 3D pe asfalt. Mă gândeam: de ce să nu pot să fac şi eu aşa ceva?". Practic, "iluzia" se atinge prin calcule matematice cu cele trei planuri, unghiuri, jocuri de perspectivă. "Obligatoriu e un punct de percepţie, cel din care pictura se vede într-adevăr tridimensională".
Un singur punct în care iluzia funcţionează
Din celelalte puncte din care este privită, imaginea arată diform. Daniel ţine să explice că "la baza picturii 3D stă pictura clasică. Dacă nu ai experienţa desenului clasic, nu o să ai o imagine plauzibilă". Deci iluzia nu este deplină. "Am văzut lucrări 3D foarte bine calculate, dar executate prost", explică pictorul.
Execuţia primului crater al lui Daniel a durat trei zile complete, timp în care pictorul s-a pârjolit în soarele de vară. "Ştiam că voi reuşi. Aveam o pres