Dacă petrec prea mult timp în faţa calculatorului, creierul copiilor poate suferi schimbări care cauzează probleme comportamentale şi de atenţie, spun oamenii de ştiinţă britanici.
Baroness Greenfield, fostul director al The Royal Institution of Great Britain, a explicat pentru publicaţia The Daily Telegraph cum apar leziunile. Jocurile video şi cele pe calculator au capacitatea de a dezactiva temporar sau permanent anumite conexiuni nervoase din creier.
De ce apare dependenţa
„Creierul uman a evoluat pentru a se putea adapta la mediu.În consecinţă, dacă mediul se schimbă, acest lucru va avea un impact asupra creierului”, a explicat Baroness. „Tehnologiile video cauzează excitaţie excesivă, care la rândul ei activează sistemul de recompensă şi adicţie a creierului, ceea ce atrage şi mai multă activitate în faţa ecranului”, adaugă specialistul.
Anumite zone ale creierului, subdezvoltate
O cercetare a oamenilor de ştiinţă japonezi avertiza, încă de acum 10 ani, asupra faptului că anumite zone ale creierului, care controlează comportamentul, învăţarea şi emoţiile, pot ajuge să fie subdezvoltate în condiţiile în care jocurile video şi pe calculator stimulează doar acele regiuni ale creierului care ţin de vedere şi mişare. În plus, un studiu publicat vara aceasta în revista ştiinţifică PLoS ONE a scos la iveală faptul că dependenţa de internet poate modifica strtucturile creierului şi chiar cauza micşorarea materiei cenuşii.