Fotograful Adrian Fisk a străbătut 2.700 km în China şi în India, pentru a descoperi că majoritatea tinerilor sunt, în esenţă, exact la fel.
În timp ce locuia în India, Fisk şi-a dat seama că nici el şi nici alţi indieni nu ştiau nimic despre tinerii din ţara vecină, China. În urma unor cercetări, Fisk a aflat că în cele două ţări există 1,2 miliarde de oameni cu vârsta sub 30 de ani.
"Am vrut să aflu ce gândesc aceşti tineri. M-am gândit că dacă aflu ce e în mintea lor, mi-aş putea forma o idee cu privire la direcţia în care se îndreaptă lumea", a explicat Fisk, în vârstă de 41 de ani, care şi-a dorit ca proiectul său să reprezinte vocea acestor tineri despre care restul lumii nu ştie mare lucru.
Şi-a început proiectul fotografic în China, în 2008. Practic, el fotografia bărbaţi şi femei cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani, în mediul lor natural. Fiecare participant la proiect şi-a scris gândurile, viziunea asupra lumii sau dorinţele, pe o plăcuţă albă.
În 2010, Fisk şi-a extins proiectul şi în India. Acum, Fondul ONU pentru Populaţie sprijină proiectul, iar Fisk speră ca proiectul său să se extindă în 25 de ţări.
Cum a decurs proiectul
Fisk a călătorit în China alături de un translator timp de 30 de zile, şi selecta aleatoriu persoanele pe care le întâlnea, rugându-le să facă parte din proiectul său. El povesteşte că la început mulţi dintre chinezi îl întrebau: "Ce ai vrea să scriu?". Fotograful le-a explicat că ceea ce vrea de la ei este să-şi exprime gândurile, moment în care primea un răspuns standard: "China este o ţară minunată, iar eu îmi doresc să fiu bogat". Dar acesta era un răspuns inacceptabil pentru Fisk că fiecare dintre cei 1,2 miliarde de tineri ar fi răspuns la fel. Aşa că îi întreba: "La ce te gândeai în urmă cu două ore? Ce vei face mâine? Cum este relaţia cu părinţii tăi?"